Kirsti Lonka ja Esa Saarinen antavat opettajalle mielenkiintoisen käskyn teoksessaan Muodonmuutoksia: Avauksia henkiseen kasvuun. Ensimmäinen mielleyhtymä on minulla opettajista suurimpaan, itse nasaretilaiseen, joka taisi kuolleenkin herättää. Ihan moisiin ihmetekoihin ei kuitenkaan Saarinen ja Lonka meitä opettajia varmaan velvoita.

Pikemminkin S & L:n ajatus liittyy ”kuolleen tiedon” käsitteeseen. ”Mitä on kuollut tieto? Se on tietoa, joka ei ole koskaan elänyt äänellisenä tai äänettömänä. Se on teoreettista tietoa, jota ei voikäyttää mihinkään, joka ei merkitse yksilölle mitään, jota ei voi käyttää ajattelunsa jatkolaajennuksiin.” Kyllähän S & L toteavat, että opetuksessa, kuten kaikissa esiintyvissä taiteissa elävä ote on valtava haaste.

Tämän myönnän itsekin. Suurin syy siihen, miksi en ole tyytyväinen itseeni opettajana (ei tarkoita välttämättä, että olisin huono opettaja, en vain ole erinomainen…) on se, että liian monesti oppitunnit menevät kirjaa seuraten, tarkoitusta, yleisöä, tavotteita tai keinoja liikaa pohtimatta, ilman että niin opettaja kuin oppilaatkaan heräisivät henkiin ja kokisivat oppimistapahtuman merkityksekkääksi.

Olen kuitenkin opettamassa ainetta, jota joskus intohimosta(?) (en taatusti siksi koska halusin opettajaksi!) menin opiskelemaan. Ainetta, jota lähes kaikki alakoulun oppilaat diggailevat, ja kokevat sen hyödylliseksi. Ainetta, johon oppilaat törmäävät jatkuvasti omassa elämässään ja joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Että miksi näin?

Avataan kirja sivulta 168. Pentti, luetko meille ääneen ohjeet, kiitos. Noniin, tehkää tehtäviä ohjeiden mukaan, olkaa hyvä.

Ehkä huomenna kaikki on toisin? Jospa herättäisin itseni henkiin. Ja oppilaat, koko koululuokan. Ja englannin kielen. Ja kieliopin. Ja innostuksen. Ja tiedon. Ja taidon. Koko vieraan kielen oppimisen kompetenssiviidakon.

Sitten ei tarvitsisi miettiä, että miksi en ole parempi ope.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s