Johanna Korhonen kirjoittaa Suomenmaassa kuntavaaliehdokkaista otsikolla Ihmisakkautta vai vallanhimoa? Itse olen kokenut vallanhimon aina outona ja vieroksuttavana. Olen vasta viime aikoina oppinut pyrkimään ja käyttämään valtaa. Mitä se vallan käyttö sitten on? Vaikkapa sitä, että valtuustoryhmän puheenjohtajana minä kutsun kokoukset ja määrään agendan. Pystyn siis tekemällä paljon töitä kokoamaan porukan ajamani asian taakse. Se on työlästä, mutta myös palkitsevaa. Yksinvaltiaita ei demokratiassa olekaan.
 
Valta liittyy aina asemaan. Jos pyrkii johtaviin asemiin pitää haluta – tai hyväksyä – niiden kautta tuleva valta. Kuntavaalien alla sitä pohtii, että mitä haluaisin seuraavien vaalien jälkeen tehdä – mihin paikkaan pyrin. Minulle vallan, nimellisenkin, mukanaan tuoma vastuu on niin painava, että se laittaa todella miettimään, mihin tehtävään on valmis suostumaan.
 
Vaikka paikkajako onkin yhteisten neuvottelujen tulos, on se myös painava ja velvoittava asia yksilöille ja puolueille. Jos keskusta hakee johtajuutta Rautalammilla, täytyy sillä olla tarjota johtaville paikoille päteviä ja motivoituneita ihmisiä. Jos haluat itsesi nimettävän johonkin tehtävään, täytyy sinun olla valmis laittamaan itsesi likoon tehtävän hoidossa.
 
Pohdintaa tehdään akselilla ”halu vaikuttaa-vastuun painavuus-ajankäytön rajalliset resurssit ja esim. perheen vaatimukset”. Kun näitä miettii, on helppo ymmärtää, miksi moni kieltäytyy jopa ehdokkuudesta. Varsinkin, kun kiitosta saa lähinnä itseltään, mutta moitteita saa kuulla joka tuutista.
 
Onneksi asia on, kuten Johanna Korhonen kirjoittaa: ”Tavallinen kunta­vaa­lieh­dokas missä tahansa puolueessa on yleensä hyvää tarkoittava kansalainen, jolla on ideoita kunnan kehit­tä­mi­seksi ja tahto käyttää sopivasti valtaa, jotta tavoitteisiin päästään.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s