Suuri yleisö on ihmetyksellä seurannut keskustelua, jota Rautalammilla on käyty sote-palveluiden yksityistämisestä: miksi ihmeessä kukaan haluaisi yksityistää hyvin toimivia palveluita? Voiko se olla laillistakaan? Ja eikö yksityinen hoito ole mahdottoman kallista?

Kyllä yksityistäminen laillista on ja syykin yksityistämiskeskusteluun on hyvä: huoli terveyskeskuksen säilymisestä Rautalammilla. On arvioitu, että sote-uudistus tulee vähentämään Pohjois-Savon terveyskeskuksia (ks. esim. Ylen hoitotutka). Mitään selvityksiä tai takeita terveyskeskusverkon koostumuksesta maakunnan aloittamisen jälkeen vuonna 2019 ei ole. Suonenjoen läheisyydessä Rautalammin terveyskeskus on ensimmäisiä liipaisimella. Logiikka on suurista järjestelmistä tuttu: kuluja alas, pienet yksiköt kiinni, ihmiset isompiin yksiköihin. Katsokaa vain miten kävi vaikkapa Suonenjoen ammattikoululle, tai Karttulan kunnan palveluille.

Tähän pelkoon on vastauksena syntynyt ajatus terveyskeskuspalveluiden yksityistämisestä. Pitkähkö määräaikainen sopimus yksityisen hoidonjärjestäjän kanssa takaisi ainakin kestonsa ajan palveluiden ja hoitotyöpaikkojen pysymisen Rautalammilla. Hoidon hinta pysyisi yksityistämisen jälkeen samana kuin se on nytkin. Asiakas tuskin huomaisi eroa, vaikka toimija vaihtuisi. Kannattaa myös muistaa, että Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä ei voi jatkaa toimintaansa 1.1.2019 jälkeen, vaikka sille haluja olisikin.

Toisin kuin jotkut tahtovat vihjailla, nyt ei olla tekemässä mitään laitonta. Vaikka sote-ulkoistuksia onkin määräaikaisella lailla rajattu, saa kunta edelleen tehdä yksityistämissopimuksia, niin kauan kuin ulkoistus ei koske yli 50% sote-toiminnoista. Tätäkin enemmän voi ulkoistaa, mutta silloin sopimusten tulee sisältää maakuntaa varten purkupykälä. Kun laki rajaa ulkoistamisen määrää, näkisin, että mahdollisen yksityistämisen tulisi koskea lähinnä perusterveydenhuollon palveluita. Esimerkiksi hyvin toimivat vanhuspalvelut voisi jättää sen ulkopuolelle.

Asialla on kiire, koska maakunnat perustetaan 1.7.2017 ja voimaan astuu valmistelutoimielin, joka voi tehdä maakunnan puolesta sopimuksia. Tämän jälkeen kunnalla ei enää ole päätäntävaltaa asiasta. Asia on tulossa valtuuston käsittelyyn, mutta nyt ei vielä tehdä lopullista päätöstä yksityistämisestä, vaan vasta sen valmistelusta. Jos yksityistämisselvitystä jatketaan tehdään lopullinen päätös asiasta vasta ehkä kesäkuussa. Se antaa myös aikaa seurata, mitä sote-valmistelussa valtakunnan tasolla tapahtuu. Tuskin kukaan haluaa ehdoin tahdoin purkaa hyvin toimivaa terveydenhuollon kuntayhtymää. Yksityistämisessä on kuitenkin kyseessä isot asiat. Rautalammilla ei enempää eikä vähempää kuin oman terveyskeskuksen kohtalo.

 

PS. En halua tällä kirjoituksella esittää yksityistämistä täysin ongelmattomana ratkaisuna, vaan kartottaa keskustelun pohjaksi lähtökohtia, josta yksityistämispohdintoihin on ylipäänsä pääditty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s